UMORNE I OTEČENE NOGE

Tegobe poput osjeta teških i umornih nogu nekad su bile “rezervirane” samo za starije osobe. Međutim, način života i vrsta posla koji svakodnevno obavljamo ( višesatno sjedenje, dugotrajno stajanje, itd.) negativno utječu  na limfnu i vensku cirkulaciju. Problem dodatno pogoršavaju povećana tjelesna težina, deformacije stopala ( ravna stopala ), trudnoća, dijabetes, starija dob.

ŠTO SE ZAPRAVO DOGAĐA?

Srce funkcionira kao pumpa koja tjera krv u sve dijelove našeg tijela, odakle se putem vena vraća natrag prema srcu. Dok smo u pokretu, kontrakcije mišića nogu djeluju poput pumpe, pritišćući na stjenke vena i limfnih žila i potiskujući krv prema srcu. Ukoliko takvo stanje traje duže vrijeme, mogu uslijediti trajnije promjene na unutarnjoj stjenci vena i limfnih žila kao i slabljenje njihovih zalistaka koji sprječavaju povratak krvi i limfe natrag u noge. Teške bolne i otečene noge, ovisno o simptomima, mogu biti i prateći simptom raznih drugih oboljenja poput limfedema, erizipela, celulitisa, bolesti bubrega, popuštanja srca. Bez obzira jesu li teške i bolne noge simptom nekog primarnog ili sekundarnog procesa, potrebno je pravovremeno otkriti uzrok uz pomoć liječnika, a nakon toga sa fizioterapeutom provesti terapiju.

TRETMAN ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA

Ručna limfna drenaža nogu je vrlo djelotvoran tretman kojim se na prirodan način potpomaže vraćanje krvi i limfe prema srcu i uspostavlja ravnoteža tekućina u organizmu. Što rezultira smanjenjem otekline, a samim time i nestankom osjećaja boli i težine u nogama. Kako biste poboljšali stanje na duže vrijeme, potrebno je uz ručnu limfnu drenažu, vježbe i kompresivnu terapiju sustavno mijenjati i životne navike.

S upornošću se puno toga može promijeniti!!!


TERAPIJA LIMFEDEMA  RUKE

Od svih limfedema ipak je jedan od najčešćih LIMFEDEM RUKE nakon terapije karcinoma dojke.

Terapiju limfedema ruke možemo podijeliti u dvije faze:

I. FAZA

Terapija se provodi svakodnevno, a dužina trajanja ovisi o stadiju limfedema..

1.Ručna limfna drenaža

2.Njega kože

3.Kompresivno bandažiranje

4.Vježba

5.Edukacija

II. FAZA

Terapija se nastavlja provoditi samostalno kod kuće.

1.Nošenje kompresivne odjeće- tokom dana

2.kompresivno bandažiranje-prema potrebi – po noći

3.Njega kože

4.Vježbe- svakodnevno

5.Ručna limfna drenaža-prema potrebi

6.Redovite kontrole

Ciljevi terapije:

  • smanjiti volumen tekućine i fibroznog tkiva
  • povećati limfnu cirkulaciju
  • spriječiti infekcije i komplikacije
  • poboljšati funkciju mišića i zglobova
 • poboljšati kvalitetu života

MALIGNI MELANOM

melanoma_anatomy

Maligni melanom je zloćudna novotvorina kože sa dramatičnim porastom broja oboljelih. U Hrvatskoj je 2010. godine otkriveno 555 novooboljelih od melanoma, 295 muškarca i 260 žena, a smrtnost od melanoma u Hrvatskoj 2011. godine bila je 202, 104 muškarca i 98 žena ( Rašić i Ivkić, 2013).
Maligni melanom zbog svoje izrazite sklonosti ranom limfogenom i hematogenom metastaziranju pripada među najagresivnije tumore kože i sluznice ( Šitum i Poje, 2000).

U dijagnostici zloćudnih tumora kože važna je anamneza, klinički pregled, patohistološka analiza. Ako se postavi sumnja na bilo koji zloćudni tumor kože, potreban je cjelovit dermatološki pregled, uključujući vidljive sluznice i limfne čvorove (primarne drenaže, ali i ingvinalnih, aksilarnih, supraklavikularnih regija te glave i vrata). U invazivne dijagnostičke metode ubrajaju se biopsija u kojoj se uzima dio lezije ili lezija u cijelosti nakon čega slijedi patohistološka pretraga i/ili imunohistokemijska obrada.

Za određivanje prognoze i odabir prikladnog liječenja kako bi se procijenila potencijalna sposobnost metastaziranja upravo je ključna faza razvoja melanoma.

U svim slučajevima klinički se razlikuju tri stadija MM-a.

Prvi je stadij primarni tumor bez regionalnih metastaza, drugi je stadij primarni tumor s metastazama u regionalnim limfnim čvorovima, a u trećem stadiju prisutne su i udaljene metastaze u visceralnim organima (Šitum, 1999).

Što je to limfni sustav?

Limfni sustav je dio imunološkog sustava koji pomaže u borbi protiv infekcija. Limfni sustav sastoji se od mreže limfnih žila i limfnih organa.. Limfni sustav za razliku od krvožilnog nema srce kao središnju pumpu već je limfni transport potpomognut kontrakcijom mišića, pulzacijom arterija,..
Funkcija limfnog sustava:

• imunosna funkcija
• uklanja višak tekućine
• apsorbira masti i vitamine iz probavnog trakta

Što su to limfni čvorovi?

Limfni čvorovi su organizirane nakupine limfatičnog tkiva. Mogu biti ovalni, okrugli, graholiki ili bubrežasti. Smješteni su uz tok limfnih žila. Nalaze se u abdomenu, pazusima, preponama i vratu. Stvaraju limfocite i imaju ulogu biološkog filtra limfe. L Postoji oko 600 limfnih čvorova u tijelu, od toga 160 samo u regiji vrata (Wittlinger i Wittlinger, 2004). Limfni čvorovi obično se nalaze u skupinama na vratu, pazuhima i preponama. Nalaze se također i unutar prsnog koša i trbuha. Svaka skupina služi za primanje limfe iz određenog područja tijela. Ponekad stanice raka mogu se odvojiti od primarnog sijela raka i putem limfe mogu se smjestiti u limfnim čvorovima i izazivati oticanje limfnih čvorova. Sposobnost organizma da prepozna i da se bori protiv stranih supstanci ovisna je o stanicama koje se nalaze u limfatičkom sustavu, limfocitima. Zato svaka bolest limfnog sustava uvijek rezultira oštećenjem obrane organizma.

Liječnik će pregledom procijeniti zahvaćenost limfnih čvorova, a dijagnoza se potvrđuje citološkom analizom, biopsijom, ultrazvukom ili CT-om. Ako su limfni čvorovi zahvaćeni preporučuje se operativni zahvat tijekom kojeg se čvorovi otklanjaju potpuno ili djelomično.
Tu ima veliku ulogu identificiranje sentinel limfnog čvora (SLN) limfoscintigrafijom (LS) . Sentinel limfni čvor predstavlja prvi limfni čvor stražar na putu direktne limfne drenaže od mjesta malignog tumora. Određivanje sentinel limfnog čvora i biopsija istog daje kirurgu odgovor na pitanje : jesu li regionalni limfni čvorovi zahvaćeni metastatskim procesom ili ne ( Voinea, Sandru, Gherge, Blidaru, 2014 ). Ako je sentinel limfni čvor bez tumorskih stanica, pretpostavlja se kako nema ni udaljenih metastaza, odnosno bolest je u početnom stadiju.

Potencijalne teškoće koje se mogu javiti poslije operacije uključuju:

 • limfedem, ili oticanje tkiva.

Vjerojatnost nastanka limfedema povećava se sa brojem uklonjenih limfnih čvorova, ovisi o vrsti izvedene operacije te o daljnjem liječenju malignog melanoma. Sa bilo kojim od ovih zahvata narušena je ravnoteža limfnog sustava što rezultira smanjenim ili onemogućenim limfnim protokom te naposljetku abnormalnim nakupljanjem limfne tekućine u zahvaćenom području. Područje zahvaćeno limfedemom postaje plodno tlo za nastanak infekcije, javljaju se nelagoda i bol te smanjeno ili onemogućeno obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

 • serom, odnosno nakupljanje limfne tekućine na mjestu operacije,
 • utrnulost, peckanje, ili bol na mjestu operacije,
 • teže pokretanje zahvaćenog dijela tijela

Kod otpuštanja pacijenata iz bolnice savjetuje im se da ne nose teške pakete, putne torbe, vrećice s namirnicama i sl.
Vrlo je bitna prevencija limfedema ili terapija već postojećeg limfedema ( RUČNA LIMFNA DRENAŽA ILI KOMPLETNA DEKONGESTIVNA TERAPIJA LIMFEDEMA) radi sprječavanja mogućih komplikacija i olakšanog obavljanja svakodnevnih aktivnosti.
Konzultirajte se sa svojim fozioterapeutom-limfoterapeutom o najboljem izboru terapije.

KLJUČNE RIJEČI: melanom, limfni čvor, limfedem, ručna limfna drenaža, kompletna dekongestivna terapija limfedema