Emmett tehnika je fizioterapijska tehnika koja podrazumijeva primjenu laganog pritiska prsta na specifične točke, tzv. „ Emmett točke” koje su naziv dobile po autoru tehnike g. Rossu Emmettu.

KAKO IZGLEDA EMMETT TRETMAN?

Klijenti mogu biti tretirani u stojećem, sjedećem ili ležećem položaju. Tretman se može izvoditi direktno na kožu ili preko lagane odjeće.  Emmett točke su mjesta preklapanja senzornih ili receptornih i mišićnih točaka i pritisak na njih je nježan tako da klijent ne osjeća bol pri izvođenju tretmana. Emmett tretman traje od  10 do 30 minuta ako se koristi samostalno. Ako se primjenjuje sa drugim terapijama tretman može trajati i dulje. Optimalan razmak između tretmana je 48 sati.

UČINCI EMMETT TEHNIKE

Vrlo je brza i učinkovita metoda koja pri aktivaciji pravog mišića daje neposredne učinke na korekciju mišića preko opuštanja mišićne i fascijalne napetosti.  Nekad je dovoljan jedan tretman da dobijemo željeno opuštanje i smanjenje boli. Neurološka oboljenja i reumatske bolesti vjerojatno će zahtijevati više tretmana, ali se već nakon prvog osjeti promjena. 

KOD KOJIH STANJA SE PRIMJENJUJE

Tehniku primjenjujemo kod svih stanja gdje je prisutna bol, napetost, problem koordinacije, balansa te smanjen opseg pokreta. Najčešće indikacije:  glavobolja, trzajna ozljeda vrata, vrtoglavice, bolovi u leđima, sindrom bolnog ramena, teniski lakat, lumbago, stanja nakon uganuća, ozljede mišića i tetiva, problem limfnog sustava,..

Može se primjenjivati kod novorođenčadi , osoba starije životne dobi, multiple skleroze